Den Svarta Massan logo

Om oss-javascript

Den Svarta Massan (DSM) är en ekonomisk förening som är skapad av AIK:are för AIK. Vi vill vara en del i det som bidrar till ett AIK i ekonomisk balans och med stora sportsliga framgångar. Vi ska finnas där för såväl de stora som de små idrotterna i AIK, både när det blåser kallt och när solen skiner.

Föreningens syfte är framförallt att vara ett ekonomiskt stöd för klubben i våra hjärtan. Långsiktighet, transparens och medbestämmande är grundpelarna i vår verksamhet. Vi vill vara en stabil och långsiktig partner till hela AIK och vi vill att våra medlemmar ska ha insyn i verksamheten samt ha möjlighet att påverka beslut gällande finansiering och andra viktiga frågor genom direktdemokrati.

Vi tror att det finns många svartgula själar som vill vara med och äga en andel i Den Svarta Massan och därigenom stötta AIK. Upplägget är enkelt: för att bli medlem måste du köpa en andel i föreningen. Andelen kostar 12 000 kr och kan antingen betalas direkt eller via avbetalning med minst 100 kr/månad. Tanken är att alla supportar, oavsett storlek på plånboken skall kunna vara med och påverka. Med din andel i DSM får du ett medlemskap som i sin tur ger dig en röst i föreningens ekonomiska beslut och vid en förfrågan om lån från en av AIK:s föreningar informeras du direkt och ombeds rösta. Du får köpa flera andelar för att stötta DSM:s arbete men det ger dig inte fler röster, utan det är en röst per medlem som gäller, oavsett hur många andelar medlemmen har. Hela verksamheten är transparent och du får som medlem full insikt i ekonomin.

Bli medlem

Föreningens stadgar

Föreningens stadgar hittar ni här.

Historik

Idén till DSM väcktes under våren 2010. Tanken var att skapa en medlemsägd och medlemsstyrd ”AIK-bank”. Några engagerade AIK:are samlades och började diskutera upplägg och möjligheter för att genomföra en sådan idé. Dessa personer var Olle Ericsson, Leo Rubio, Per Wahrolén, Lars Ekholmer, Daniel Engberg, Mattias Lindell och Victor Capel. Kort därefter anslöt även Fredrik Preisler till gruppen. Grunden lades och beslut att driva DSM som ekonomisk förening fattades.

Idén om Svarta Massan Ekonomisk förening presenterades sedermera för dels de olika supportergrupperingarna inom AIK och dels för AIK:s dåvarande ordförande Lars Rekke. Samtliga trodde på idén och gav sitt stöd till att DSM kunde startas. I december 2010 sjösattes DSM på riktigt och olika värvningskampanjer genomfördes i samband med AIK:s olika matcher. Redan i februari 2011 hade DSM 100 medlemmar och efter ett år hade DSM över 700 medlemmar. Det första årsmötet hölls på en då inte färdigbyggd Friends Arena med 165 närvarande medlemmar!

 

Vision

Den Svarta Massan vill skapa en stabil och stark förmåga för att kunna stötta AIK vid behov och bidra till ekonomisk stabilitet och framtida framgångar. Vårt långsiktiga mål är att nå 5000 andelar, motsvarande 60 miljoner kronor i kapital, och på så sätt bli en enorm kraft för våra drömmars klubb.

Hur har vi hjälpt AIK?

Ibland så räcker inte medlemsavgifter, biljettpengar och sponsorer till. Då får vi som bryr oss lite extra visa vårt engagemang och hjärta! Den Svarta Massans syfte och mål är att kunna ge bolag, föreningar och sektioner inom AIK-familjen ekonomiskt stöd genom lån eller sponsring. Sedan starten 2010 har vi förutom lån stöttat AIK:s olika föreningar och sektioner med: